Финансовият министър обмисля нещо, което със сигурност ще заинтригува работещите у

...
Финансовият министър обмисля нещо, което със сигурност ще заинтригува работещите у
Коментари Харесай

Асен Василев иска да вдигне рязко осигуровките

Финансовият министър обмисля нещо, което сигурно ще заинтригува работещите у нас.

Финансовият министър Асен Василев планува осезаемо покачване на оптималния застрахователен приход. Това излиза наяве от направения от него и оповестен проектобюджет за 2024 година, както и от съпътстващата го тригодишна фискална рамка, съобщи Нова тв.

Според документите се планува от идната година таванът на осигуровките да се повдигане от 3400 на 3750 лева В прогнозата за идващите години пък е заложено той да се усили на 4130 лева от 2025 година и на 4430 лева през 2026 година, написа

По-високият оптимален застрахователен приход ще докара до повече доходи в бюджета на Националния застрахователен институт (НОИ), откъдето се заплащат пенсиите. Финансовото министерство пресмята, че от повишението с 350 лева следващата година ще бъдат събрани спомагателни към 303 млн. лева

Традиционно в България на осигурителния таван са заетите главно в IT бранша – над 1/5 от всички осигуряващи се на 3400 лева Всички организации от високотехнологичния бизнес предизвестиха още предишния месец, че са срещу покачването тавана на осигуровките всяка година и обвързването му с формула.

Последно той бе нараснал от 3 000 на 3 400 лева с Бюджет 2022, когато Асен Василев беше министър на финансите в кабинета „ Петков “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР